Sphere Projesi

   Sphere Projesi ve Rehberi, insani yardımın kalite ve hesap verebilirliğiyle ilgili konuları gündeme getirmesiyle bilinir. Rehber yapısı ile ilgili detaylar verirken, Sphere Asgari Standartlarına sizin ya da kuruluşunuzun nasıl uyabileceğini de açıklamaktadır.

Sphere Projesi felsefesi

   Sphere Projesi ya da kısaca ‘Sphere’ 1997 yılında bir grup Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi tarafından başlatılmıştır. Projenin amacı, afetten etkilenen kişilere yapılan yardımlar sırasında faaliyetlerin kalitesini arttırmak ve bunların hesap verebilir olmasını sağlamaktır. Sphere’in felsefesi iki temel kabule dayanır: İlki afetten ya da çatışmadan etkilenen insanların onurla yaşama haklarının olduğu; ikincisi ise, afet ya da çatışmalardan dolayı insanların acı çekmesini en aza indirmek için mümkün olan tüm tedbirlerin alınması gerektiği.

 Bu iki temel inancı destekleme çabasıyla Sphere Projesi, bir İnsani Yardım Sözleşmesi hazırlamış ve Rehberin dört teknik bölümünde anlatılan anahtar hayat kurtarıcı sektörlerin Asgari Standartlarını belirlemiştir: Su temini, sanitasyon ve hijyen teşviki; gıda güvenliği ve beslenme; barınak, yerleşme ve gıda-dışı maddeler; ve sağlık faaliyetleri. Temel standartlar süreç standartları olup tüm teknik bölümlere uygulanmaktadır. 

   Asgari Standartlar kanıtlara dayanır ve insani yardımda, görüş birliği ile en iyi uygulamaları sektör bazlı olarak temsil ederler. Asgari Standartlar, afetten etkilenen insanların hayatta kalması, güvenli koşullarda ve insan onuruna uygun şekilde iyileştirmeleri için başarılması gereken şartları tanımlar. Etkilenen insanların danışma sürecinde yer alması, Sphere felsefesinin odak noktasıdır. 

Sphere Rehberi, insani yardım sırasında planlama, uygulama, izleme ve değerlendirme için tasarlanmıştır. Aynı zamanda, yetkililerle insani yardım ve kaynak sağlanması konularında görüşürken yardımcı olabilecek etkin bir destek aracıdır.

   Yalnızca bir organizasyona ait olmadığından Rehber, insani yardım alanında geniş kabul görmektedir. İnsani yardım çalışmalarında en çok bilinen ve uluslararası kabul gören standartlar seti haline gelen Sphere kurumlar arası iletişim ve eş güdüm aracı olarak kullanılmaktadır.

   İlk olarak 2000 yılında basılan Rehber 2003 yılında gözden geçirilmiş ve yine 2009- 2010’da revize edilmiştir. Her gözden geçirme sürecinde sektör bazlı görüşmeler yapılmış, bu görüşmelere kurumlar, örgütler ve bireyler ile hükümetler ve Birleşmiş Milletler (UN) kurumları da katılmıştır.

İnsani Yardım Sözleşmesi, Koruma İlkeleri ve Temel Standartlar

   Rehberin esasını ise (sayfa 356, Ek 1’de yasal ve politik belgelerin açıklayıcı bir listesi ile birlikte verilen) İnsani Yardım Sözleşmesi oluşturur. İnsani Yardım Sözleşmesi, koruma ilkelerine ilişkin etik ve yasal ortam ile Temel Standartlar ve Asgari Standartları sağlayarak, bunların doğru yorumlanması ve uygulanması için gerekli aşamaları belirler. Sözleşme, belirlenen yasal hak ve yükümlülüklerin, insani yardım kuruluşlarının paylaştığı inanç ve taahhütlerin tamamının ortak ilke, hak ve yükümlülüklerde toplanmasını sağlayan bir ifade özelliği taşır. İnsancıllık ve insani zorunluluklar ilkesi üzerine oturtulmuş bulunan söz konusu ilke, hak ve yükümlülükler, onurla yaşama hakkı, insani yardım alma hakkı ve korunma ve güvenlik içinde bulunma haklarını içerir. Sözleşme ayrıca kurumların etkilenen insanlara hesap verebilir olmalarının önemini de vurgular. Temel Standartlar ve Asgari Standartlar, bu ilke ve yükümlülüklerin uygulamada ne anlama geldiğinin sözlü ifadesi durumundadır.

   İnsani Yardım Sözleşmesi, yardım ve korumanın neden insani faaliyetlerin kritik unsurları olduğunu açıklar. Bu koruma açısını daha da geliştirmek için Rehber, bir dizi Koruma İlkesi içerir; bunlarsa Sözleşmede yer alan yasal ilke ve hakların bir bölümünü insani uygulamaları koruma açısından biçimlendiren stratejilere ve faaliyetlere dönüştürür. Koruma olgusu insani faaliyetlerin özünde yer alır; Koruma ilkeleri ise, yardım kuruluşlarının çalışmalarının, afet ya da çatışmadan etkilenen insanların genellikle karşılaştığı daha ciddi tehlikelere yönelik olması sorumluluğunun altını çizer.

   Tüm insani yardım örgütleri; faaliyetlerinin etkilenen insanlara daha fazla zarar vermesini önlemekten (Koruma İlkesi 1); faaliyetlerinin özellikle en çok etkilenen ve savunmasız kişilere yönelik olmasını sağlamaktan (Koruma İlkesi 2);etkilenen insanları şiddet ve diğer insan hakkı ihlallerinden korumaktan (Koruma İlkesi 3) ve etkilenen insanların bu ihlallerin ardından iyileştirmesine yardımcı olmaktan (Koruma İlkesi 4) sorumludurlar. İnsani yardım örgütlerinin rol ve sorumlulukları genel olarak devlet ya da diğer yetkililerin yasal sorumluluklarından sonra gelir. Korumanın kapsamına bu yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak da girer.

   Temel Standartlar, Asgari Standartların ilk bölümünü oluşturur ve diğerleri açısından bağlayıcıdır. Bunlar, insani yardım sırasında etkin bir faaliyetin yürütülmesi için süreçlerin ve yaklaşımların nasıl olması gerektiğini tanımlar. Afet ya da çatışmadan etkilenen kişilerin kapasite ve aktif katılımlarına odaklanarak ihtiyaç ve durumun kapsamlı bir analizi ve anlaşılması sağlanır, kurumlar arasında etkin eş güdüm, performansın sürekli iyileştirilmesi, yetenekli ve desteklenen yardım çalışanlarının görev alması, teknik standartlara ulaşmakta önemlidir.

Dört Teknik Bölümde Yer Alan Temel Standartlar ve Asgari Standartlar

Temel standartlar ve Asgari Standartlar, programlama ve dört set yaşam kurtaran faaliyet ile ilgili yaklaşımlara ilişkindir: Su temini, sanitasyon ve hijyen teşviki, gıda güvenliği ve beslenme, barınak, yerleşim ve gıda-dışı maddeler ve sağlık faaliyetleri.

Standartlar Nasıl Kullanılmalıdır ?

Temel standartlar ve Asgari Standartlar, belirli bir formata sahiptir. Genel ve kapsayıcı bir ifade ile başlarlar -Asgari Standart- ve ardından bir dizi anahtar faaliyet, anahtar gösterge ve rehberlik notları gelir.

İnsani Yardımda Sphere’in Yeri

Sphere Rehberi, tüm ülkelerde doğal afet, çatışma, yavaş ve hızlı gelişen olaylar, kırsal ve kentsel çevreler, karmaşık politik acil durumlar sırasında yürütülen insani yardım çalışmalarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. ‘Afet’ terimi bu durumları kapsar ve uygun yerlerde ‘çatışma’ terimi kullanılmıştır. ‘İnsanlar’ ifadesi bireyler, aileler, toplumlar ve daha geniş grupları işaret eder. Rehberde genelde ‘afetten etkilenen insanlar’ ifadesi kullanılmıştır.

Bu Rehber ne zaman kullanılmalıdır?

İnsani yardımın süresine odaklanarak Sphere Asgari Standartları afetten etkilenen insanların acil hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan temel faaliyetleri kapsar. Bu evre birkaç gün ya da hafta, hatta özellikle uzun süreli emniyetsizlik, güvensizlik ve yer değiştirme içeren durumlarda birkaç ay ya da yıl sürebilir. Bu nedenle Sphere standartlarının kullanışı için belirli bir zaman çizelgesi belirlemek olanaksızdır.

KAYNAKÇA

The Sphere Handbook 2011 Turkish

Yorum Yap

Sphere Project

The Sphere Project and its Handbook are known for addressing issues related to the quality and accountability of humanitarian aid. While providing details about the structure of the Handbook, it also explains how to comply with the Sphere Minimum Standards for you or your organization.

Sphere Project Philosophy

The Sphere Project, also known as ‘Sphere,’ was initiated in 1997 by a group of Non-Governmental Organizations (NGOs) and the International Red Cross and Red Crescent Movement. The project’s aim is to improve the quality of activities and ensure accountability during humanitarian assistance to those affected by disasters. Sphere’s philosophy is based on two fundamental principles: firstly, the belief that individuals affected by disasters or conflicts have a right to live in dignity, and secondly, that all possible measures must be taken to minimize the suffering of individuals due to disasters or conflicts.

In an effort to support these two core beliefs, the Sphere Project developed a Humanitarian Charter and established Minimum Standards for key life-saving sectors described in the four technical chapters of the Handbook: water supply, sanitation and hygiene promotion; food security and nutrition; shelter, settlement, and non-food items; and health activities. These basic standards are process-oriented and apply to all technical chapters.

The Minimum Standards are evidence-based and represent consensus on best practices in the humanitarian sector. They define the conditions that must be met for the survival, improved living conditions, and dignity of individuals affected by disasters. The active participation of affected individuals in the decision-making process is central to the Sphere philosophy.

The Sphere Handbook is designed for planning, implementation, monitoring, and evaluation during humanitarian assistance. It also serves as an effective support tool when engaging with authorities on humanitarian assistance and resource provision.

As it does not belong to any single organization, the Handbook enjoys broad acceptance in the humanitarian assistance field. It serves as an inter-agency communication and coordination tool and has become one of the most well-known and internationally accepted sets of standards in humanitarian work.

Initially published in 2000, the Handbook was revised in 2003 and again in 2009-2010. Each revision process involved sector-specific consultations, with participation from organizations, individuals, governments, and United Nations (UN) agencies.

The Humanitarian Charter, Protection Principles, and Core Standards:

The foundation of the Handbook is the Humanitarian Charter, outlined in Appendix 1 (page 356), along with a list of legal and policy documents. The Humanitarian Charter provides an ethical and legal framework for protection principles and core standards. It defines the necessary steps for the correct interpretation and implementation of these principles and standards. The Charter consolidates the shared principles, rights, and responsibilities of humanitarian organizations, underpinned by the principles of humanity and humanitarian imperative. These principles and responsibilities encompass the right to life, the right to receive humanitarian assistance, and the right to protection and security. The Charter also emphasizes the importance of accountability to affected populations. The Core Standards and Minimum Standards serve as a verbal expression of what these principles and responsibilities mean in practice.

The Humanitarian Charter explains why humanitarian assistance and protection are critical components of humanitarian activities. To further enhance the perspective of protection, the Handbook includes a set of Protection Principles, which translate a portion of the legal principles and rights presented in the Charter into strategies and activities that shape humanitarian practices from a protection perspective. Protection is intrinsic to humanitarian action, and the Protection Principles underline the responsibility of humanitarian organizations to respond to more serious threats that individuals affected by disasters or conflicts often face.

All humanitarian organizations are responsible for preventing their activities from causing further harm to affected individuals (Protection Principle 1), ensuring that their activities are especially directed towards the most affected and vulnerable individuals (Protection Principle 2), protecting affected individuals from violence and other human rights violations (Protection Principle 3), and assisting affected individuals in recovering from these violations (Protection Principle 4). The roles and responsibilities of humanitarian organizations generally follow those of governments and other authorities, who have legal responsibilities. Reminding these authorities of their responsibilities is also part of the scope of protection.

The Core Standards form the first section of the Minimum Standards and are binding for the others. They describe how processes and approaches should be for effective action during humanitarian assistance. By focusing on the capacities and active participation of individuals affected by disasters or conflicts, the analysis and understanding of needs and situations are made comprehensive. Effective coordination among organizations, continual improvement of performance, and the involvement of competent and supported humanitarian workers are important for achieving technical standards.

Essential Standards and Minimum Standards in the Four Technical Parts

“Basic Standards and Minimum Standards relate to programming and four sets of life-saving activities: Water supply, sanitation and hygiene promotion, food security and nutrition, shelter, settlement, and non-food items, and health activities.

How Should Standards Be Used?

Basic Standards and Minimum Standards follow a specific format. They start with a general and comprehensive statement – Minimum Standard – and are followed by a series of key activities, key indicators, and guidance notes.

The Place of Sphere in Humanitarian Assistance

The Sphere Handbook is designed for use in humanitarian assistance operations conducted in all countries during natural disasters, conflicts, slow and rapid-onset events, rural and urban environments, and complex political emergencies. The term ‘disaster’ covers these situations, and the term ‘conflict’ is used in appropriate contexts. The term ‘people’ refers to individuals, families, communities, and broader groups. The handbook generally uses the term ‘people affected by disaster.’

When Should This Handbook Be Used?

Focusing on the duration of humanitarian assistance, the Sphere Minimum Standards cover essential activities to meet the urgent survival needs of people affected by disasters. This phase can last for a few days or weeks, or even several months or years, especially in situations involving prolonged insecurity, conflict, and displacement. Therefore, it is impossible to specify a particular timeframe for using Sphere standards.”

SOURCE

The Sphere Handbook 2011 Turkish

Yorum Yap